Vad är HMI?

Från början var Human Machine Interface (HMI) benämningen för alla gränssnitt mellan människa och maskin, vilket även inkluderade datorer. Idag används HMI oftast i industri- och automationssammanhang. På svenska används oftast begreppet HMI eller operatörspanel och är ett av de viktigaste gränssnitten mot de olika maskiner som en operatör jobbar med. HMI skapas idag av mjukvara och körs på fysiska paneler eller vilken dator/telefon/platta som helst. Det innebär att det finns en uppsjö av olika mjukvaror för att skapa dessa gränssnitt. Vissa är specifika för ett visst varumärke och dess paneler och maskiner, medan andra är mer generella. Det som kännetecknar de flesta är att gränssnittet inte har utvecklats speciellt mycket de senaste 20 åren.

HMI, den viktigaste delen för användarupplevelsen

Att gränssnitt är viktigt idag har företag som Apple visat. Att ha en produkt som är väl designad och där interaktionsdesignen är genomtänkt i minsta detalj gör användarupplevelsen till en fröjd. Vi ser till att deras kunders användarupplevelse blir något extra när de interagerar med sina HMI. Vi får operatörspaneler att bli intuitiva, snabba och med världens snyggaste HMI design. Precis vad Apple gjort med sina produkter.

HMI och Internet

De flesta HMI-system är oftast knutna till en fysisk plats som en maskin eller anläggning. Med dagens avancerade och kraftfulla mobiltelefoner och plattor har vi möjlighet att flytta HMIt dit användaren är. På Cenito Software jobbar vi mycket med att möjligöra detta för våra kunder och deras slutkunder. Vi tar vår expertkunskap i gränssnittsdesign och mjukvaruutveckling och skapar något som ger kunderna tillgång till deras panelgränssnitt i en mobiltelefon, en platta eller i en vanlig webbläsare. Ett gränssnitt som är intuitivt och automatiskt anpassat till den enhet som användaren har. Den nya möjligheten ställer ännu större krav på väl genomtänkt interaktionsdesign och säkerhet.