WARP Engineering Studio från Beijer Electronics ger blixtsnabba och säkra automationsprojekt.

Det är en helt ny mjukvara som enkelt kopplar ihop HMI, PLC, Servo, Inverter och I/O. Med andra ord samtliga Beijer Electronics komponenter för automation. Du länkar samman komponenter och bussar grafiskt och väljer om du vill kommunicera via EtherCAT, Modbus TCP och Modbus Seriell. Du tillför Smart Objects, specialanpassade program och industriella appar, genom drag and drop. Alla inställningar och konfigurationer genereras automatiskt.
Ett tryck på WARP-knappen och ditt Codesys- och IX-projekt är redo att laddas ner. Du kan därefter starta dina projekt i Beijer IX och se hur exempelvis dina servo-axlar börjar snurra. Videon förklarar lite mer utförligt hur WARP gör ditt arbete enklare, säkrare och väldigt mycket snabbare.

 

Cenito fick uppdraget att utveckla WARP. Och en ny medarbetare.

Under två år har Simon Sjöstrand varit en av de drivande krafterna bakom projektet. Först som beställare på Beijer Electronics och sedan november 2015 som leveransansvarig projektledare på Cenito.

Simon, för dig som är automationsingenjör i grunden, vad är det bästa med WARP?

WARP skapar setup för hårdvara på minuter. I/O-test kan gå igång omgående. På så sätt får jag som utvecklare mer tid över till det jag tycker är roligast; att skriva systemets programkod.

Vad blev den stora skillnaden för dig när du bytte sida från beställare till leverantör?

– Att gå från att enbart skriva kravdokument till att verkställa kravdokument har varit en intressant resa. Genom att sitta med på insidan hos utvecklarna och ha direktkommunikation med beställaren, d.v.s. jag, har vi kunnat skapa fler och bättre funktioner. Det är mycket lättare att testa idéer och i tid kunna undvika missförstånd när man jobbar så tätt i ett projekt.

Vilka har varit de största utmaningarna i projektet?

– WARP har oändligt med möjligheter som skulle  kunna byggas ut ytterligare, så det svåraste har faktiskt varit att prioritera, utifrån tidsplan och budget, vilka funktioner som är viktigast för en så lyckad första version som möjligt.

Finns det någon funktion eller feature i WARP du är särskilt nöjd med?

– Själva grunden i WARP. Att jag grafiskt på min skärm kan koppla ihop den hårdvara jag har på testbänken, och sedan bara trycka på  Generate-knappen för att alla inställningar och kopplingar ska laddas ned för test till PLC:er och I/O:s. Att Help Online därtill är fullt integrerat med WARP, så att relevanta manuler och konfigurationsfiler automatiskt länkas till dina valda komponenter, är också riktigt trevligt och spar mycket tid.

Varför valde ni på Beijer Electronics just Cenito för utvecklingen av WARP?

– Dels för att vi sedan länge visste att Cenito är specialister på att förstå branschen och utveckla mjukvara för automation. Men framförallt så kunde vi få alla delar i projektet från en leverantör som är lika vassa på produktutveckling som på själva tekniken. Från första skisserna av gränssnittet och studien för bra interaktionsdesign ända fram till testledning inför releasen har den blivande användarens upplevelse stått i absolut fokus. Genom att WARP-projektet krävde så många olika typer av kompetens lärde jag känna nästan alla mina nya kollegor innan jag anställdes på Cenito som automationskonsult och projektledare.

simon

Simon Sjöstrand